Wat is een blog?

Iedereen wil zijn website hoog laten scoren in Google. Ondertussen weet je al dat “Content, King is”, hoe kom je nu aan deze content. Wel, een blog is daar de ideale tool voor.

Ik hoor het al zeggen, het brengt niets op, ik heb niets om over te schrijven, ik heb geen tijd om te bloggen, wat is het voordeel?

Voor het eerste argument kan ik met zekerheid zeggen, bloggen helpt. Bloggen is schrijven, schrijven is content, content is waarde, waarde brengt bezoekers. Wat het tweede punt betreft, inspiratie. Iedereen kan uren praten en bloggen over zijn job. Probeer gewoon even aan de andere kant te staan. Jij bent een specialist in uw vakgebied. Leg uit wat je doet, hoe je doet, waarom je het doet, wat de trends zijn, welke materialen, welke technieken, enz…

Plaats op je website ergens de mogelijkheid om vragen te stellen. Gebruik deze vragen dan om een artikel over te schrijven. Dingen die voor jou doodnormaal lijken, zijn dit voor leken meestal niet. Hier kan jij dan over bloggen.

Wat is het voordeel van bloggen?

Wel er zijn er heel wat. Hieronder een klein overzicht.

 • Websites die niet aangepast worden (statische websites) zijn voorbij, zijn dood. Blogs gaan over waardevolle en interessante onderwerpen voor uw bezoekers.
 • Je leert veel bij, je zal opnieuw eens stilstaan bij dingen die zo evident zijn, dat je er niet meer over nadenkt, misschien kom je wel tot nieuwe inzichten.
 • Als je het een tijdje blogt, krijg je een groot aantal posts die veel waardevolle content bezitten. Op deze manier wordt je een “autoriteit” in je vakgebied. Altijd leuk voor de zoekresultaten binnen Google
 • Je geeft gratis informatie aan je bezoekers. Deze zullen dit waarderen en de kans is ook groot dat ze nadien voor een andere service of dienst zullen betalen.
 • Een blog werkt in 2 richtingen. Je schrijft en er volgen vragen of reacties, waarop dan weer kan gereageerd worden. Telkens nieuwe content. Opnieuw een grote waarde voor Google
 • Op een heel eenvoudige manier events of promoties aankondigen op je website en nadien een verslag hierover geven
 • Je bent een krak in je vak, een specialist, door te bloggen laat je dit weten aan uw bezoekers.
 • Ook de pers zoekt over bepaalde onderwerpen op internet, het zal maar net jouw artikel zijn, dat er wordt uitgekozen…

Hoe start ik met bloggen?

Nog geen ervaring met bloggen? Hier volgen enkele tips. Mocht ik iets vergeten zijn of je hebt nog vragen, contacteer ons.

Planning

Voorzie een planning, voor je begint, denk goed na over je onderwerp. Doe het nodige onderzoek. Probeer telkens op het zelfde moment je blogbericht te publiceren. Trouwe fans zullen dit snel doorhebben en naar deze momenten uitkijken. Niet altijd evenveel tijd om te bloggen? Voorzie dan enkele artikels op voorhand. Met de juiste tools kun je deze zelfs automatisch online laten plaatsen. Zo kan je zonder stress op vakantie en toch op tijd je blog op je website plaatsen.

Verwacht niet van de eerste dag de grote massa, maar geef niet op en hou je aan de planning. Blijven schrijven.

Waar ga ik bloggen?

Doe dit op een eigen domein, niet op een blog-site. Bedoeling is dat jij een autoriteit wordt in je vakgebied, niet de blogger.com of dergelijke.

Voorzie visuele content

Naast tekst, voorzie je best ook visuele ondersteuning. Foto’s, illustraties, grafieken (infographics zijn zeer populair tegenwoordig) of, de absolute topper, video. Ze maken de tekst lichter verteerbaar en ze helpen ook goed binnen Google mits goed beruikt en het is bewezen dat ze beter scoren op sociale media.

Ben je zelf niet de beste fotograaf, geen nood, er zijn voldoende stockfoto websites waar je rechtenvrije foto’s kan vinden, tegen betaling Istockshutterstock of gratispicjumbo enz.

Bloggen op uw website

SEO

Nog een belangrijke reden om te gaan bloggen is SEO. Google, en andere zoekrobots, zijn vandaag de dag sterk gericht op de inhoud van uw website en de frequentie van updates.  Dus, als u regelmatig relevante informatie verschaft voor uw bedrijf, zal dat alleen maar ten goede komen van uw SEO. Wat dan weer kan leiden tot nieuwe klanten.

Als je dan ook nog eens de technieken gaat toepassen ben je alweer een stap dichter bij de ideale post.

 • Zorg voor een goede, unieke titel voor elk bericht
 • Ook een goede unieke Meta-omschrijving
 • Gebruik alt-tags bij foto’s
 • Laat bezoekers toe om te reageren of vragen te stellen
 • Zorg dat bezoekers je bericht kunnen delen op sociale media

Doe research

Hoe origineel je ook denkt te zijn, het bestaat waarschijnlijk al of iemand heeft er al over geschreven. Ga zelf eens op zoek in Google voordat je schrijft, verzamel deze info, herschrijf ze samen met jouw nieuwe input, en je hebt een nieuw bericht. Ga uiteraard niet klakkeloos overschrijven. Dit zal een negatief effect hebben.

Hoelang moet mijn artikel zijn?

Vooral als startende blogger mag het wat uitgebreider zijn. Geef voldoende informatie en vertel wat te vertellen is, je zal snel zien dat een artikel rap aan die 1000 woorden zit. Ga ook niet overdrijven, monsterartikels van 5000 woorden hebben al snel het omgekeerde effect.

Vertrouwensband

Schrijf in eerste plaats voor uw bezoekers en klanten. Door te schrijven over uw product of dienst, laat je weten dat je de specialist bent in je vak. Bezoekers die nuttige informatie vinden op uw website zullen sneller geneigd zijn om uw product te kopen of van uw dienst gebruik te maken.

Ga sociaal

Door uw artikels te gaan delen of aan te kondigen op de verschillende social media, zal je ook extra aandacht krijgen.

Een Facebook-pagina voor een bedrijf is zeker aan te raden en bij deze ook één van de ideale platformen om een nieuwe blog op aan te kondigen. Zorg voor een uitnodigende titel, uitdagende stelling of stel het publiek een vraag. Zorg ook hier voor een mooi beeld of video, anders ga je verloren in de massa en vergeet niet om je post te delen op je eigen persoonlijke pagina. Zo spreek je naast de volgers van je bedrijfspagina ook je persoonlijke contacten aan.

Geef geld uit om te promoten.

Om één of andere reden hebben bloggers iets tegen adverteren tegen betaling. Zonde. Natuurlijk moet je dit niet voor elk bericht doen, maar als je nu net dat ene artikel geschreven hebt waarvan je denkt, dit is nu echt op en top goed. Doen, promoten die handel.

Dit kan eenvoudig via social media, ik denk daarbij aan Facebook, als je hier de juiste groep mensen gaat targetten, dan zal je zeker een piek zien in de bezoeken. In het geval van Facebook is er dan nog een grote kans dat mensen dit gaan delen, wat dan weer gratis is. Met 25€ kom je al een heel eind, aangezien dit een PPC systeem is (Pay Per Click)

Connecties maken en netwerken

Bekijk de blogs die over het zelfde onderwerp handelen, en geef nu en dan eens een antwoord op berichten. Maak jezelf kenbaar, verwijs naar je eigen blog. Doe dit op een rustige manier, probeer een band op te bouwen met hen. Laat ze ook op jouw blog eens een bericht posten, bloggen doe je niet alleen, een interactie op je blog is een goed signaal. Links die naar jouw blog komen zijn zeer waardevol, zeker als ze komen van een site die beter gerangschikt staat als die van jou.

Call To Action

Het spreekt voor zich, op het eind van elk artikel komt de “Call To Action” Zet uw lezer aan tot actie. Kopen, bestellen, een offerte laten opmaken, inschrijven tot nieuwsbrief, of gewoon contacteren, maakt niet uit wat het is, maar dit is het moment om te “converteren” omzetten van bezoeker naar (potentiële) klant.

Er valt nog veel meer te vertellen over bloggen. Contacteer RedCherry hieronder en we beantwoorden al uw vragen.

Let’s Work Together

TELL ME MORE ABOUT YOUR PROJECT

U wilt gaan bloggen en zo het internet verrijken met uw kennis? Contacteer ons dan voor een afspraak.

LET’S TALK